Regler för uthyrning av stuga

Hur stor del av året kan jag hyra ut min stuga?

I Sverige är reglerna för att hyra ut sin stuga väldigt generösa. Det du behöver tänka på om du hyr ut är att se till att du har rätt hemförsäkring som täcker den ökade användningen. Oftast brukar det bara handla om en något högre premie, så ring ditt försäkringsbolag och prata igenom hur du har tänkt hyra ut din stuga.

När du hyr ut din stuga via Stugsommar har vi som den enda förmedlaren verksam i Sverige en helt kostnadsfri inventarieförsäkring. Premien betalar vi. Inventarieförsäkringen är ett komplement till din ordinarie försäkring och den täcker i de lägen där din ordinarie försäkring inte gäller i samband med uthyrning av din stuga. Normalt skall en gäst som orsakar en skada i fastigheten betala för detta men i lägen då en tvist uppstår tar inventarieförsäkringen vid. Dessutom har vi marknadens mest generösa försäkring mot sena avbokningar. Om en gäst avbokar senare än 30 dagar innan ankomst får du ändå 100% av din hyra.

Privat kontra professionell uthyrning

Du kan välja att hyra ut ditt fritidshus själv eller ingå ett samarbete med en professionell uthyrningsfirma. Om du väljer Stugsommar som samarbetspartner betyder det att vi gör det mesta jobbet åt dig! Vi sköter allt från marknadsföring till kundkontakt, betalning och administration. Vi har en fantastisk gästservice som tar hand om bokning, betalning och frågor från gästerna. Självklart kan även du som uthyrare vända dig hit med frågor.

Skatteregler för uthyrning av stuga

När du hyr ut din stuga i Sverige får du göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten. Detta innebär att du kan tjäna upp till 50 000 kronor skattefritt.

Skatt på hyresintäkt från uthyrning av stuga

Om du tjänar mer än 50 000 kr på att hyra ut din stuga ska du betala skatt på överskottet och detta redovisas som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent av överskottet.

Bra att veta om Stugsommars regler vid uthyrning av stuga

Självfallet ska du själv kunna bo och njuta själv i din stuga även under sommarhalvåret. Vissa sommarveckor måste du dock reservera åt oss på Stugsommar. Vi behöver minst 5 veckor i inlandet och 4 veckor vid kusten till vårt förfogande på högsäsong. Högsäsongen räknar vi normalt från 26 till vecka 33. Dessa veckor behöver inte vara sammanhängande. Vill du lämna fler än veckor är vi tacksamma för detta och du kan självfallet gå in och reservera de veckor du själv vill passa på att njuta av ditt paradis.

Fördelar med att hyra ut din stuga via Stugsommar

Du och vår representant träffas vid din stuga. Vår representant kommer att göra en grundlig besiktning av stugan och ge dig tips om hur intäkten kan maximeras. Ni kommer dessutom att diskutera fram en lämplig hyresersättning till dig som ägare, med hänsyn till faktorer som läge, standard och storlek. Om båda parter tycker att allt känns bra, så skriver vi ett avtal. Under mötet vill vi även kunna ta foton både invändigt och utvändigt. Så snart vi registrerat avtalet i vårt system kommer din stuga att vara tillgänglig för bokning via vår egen hemsida och framför allt kommer din stuga synas överallt på våra samarbetspartners sidor. Du kan när som helst gå in på din ägarhemsida och logga in med din personliga pinkod. Via vår hemsida på Stugsommar kan du logga in och följa aktuell uthyrning och se bokningarna som är gjorda, hur mycket du tjänat och få en bra överblick över stugan. Här kan du också justera vilka veckor du vill ha öppet för uthyrning och få tillgång till erbjudanden, investeringsförslag och service vi har via våra samarbetspartners.

Som tack för att du är husägare med oss på Stugsommar / DanCenter kan du boka boende med 20% rabatt hos oss. Se vårt utbud på stugsommar.se, danland.se och dancenter.se. Du har också 20% rabatt på alla hus på Belvilla som ingår i samma koncern. Se mer på belvilla.com. Där erbjuds fritidshus i mer än 21 europeiska länder.



Frågor och svar – Regler


Måste du betala skatt på hyresintäkter när du hyr ut ditt fritidshus?

Ja. Om du hyr ut ditt fritidshus får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kr + ytterligare 20% på hyresintäkten för 2019. Överskottet beskattas som inkomst av kapital och skatten är 30%.

Hur mycket får man hyra ut sitt fritidshus?

Det finns ingen begränsning för hur mycket du kan hyra ut ditt fritidshus men däremot gäller måste du se till att du har rätt försäkringsskydd. Hör med ditt försäkringsbolag och ser till så att du betalar rätt premie i förhållande till hur många veckor du hyr ut din stuga. Om det skulle hända något och du inte har angivit rätt uppgifter till ditt försäkringsbolag riskerar du annars att stå utan skydd.

Hur stort skatteavdrag kan jag göra när jag hyr ut min stuga?

Du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kr + ytterligare 20% på hyresintäkten för 2019. Överskottet beskattas som inkomst av kapital och skatten är 30%.