Hur mycket kan jag tjäna på att hyra ut mitt stuga?

Geografi, avstånd till strand, husstorlek, utrustning och årstid påverkar hyresintäkten för ditt fritidshus

Det belopp du tjänar på att hyra ut ditt fritidshus i en vecka kan variera från 1 000 kr upp till 15 000 kr beroende på en lång rad olika faktorer som du kan läsa mer om här på hemsidan. Du kan få en icke bindande uppskattning av din hyresintäkt här på hemsidan eller genom att kontakta oss.


Vilka faktorer påverkar hyresintäkten för fritidshuset?

Den förväntade hyresintäkten för ditt fritidshus påverkas bland annat av följande faktorer:

Geografi

Sverige är inte bara Sverige när det gäller semesterboenden. Landet delas in i olika priszoner, där vissa av områdena längs våra kuster är de mest populära och eftersökta bland turister. Generellt sett är områden med sandstränder och fint badvatten de mest populära och därför är de också de områden där hyrespriserna är högst. Således kan intäkterna från två identiska stugor variera upp till 25% enbart på grund av platsen. Detta återspeglas också självklart i stugans värde.

Avstånd till stranden

Avståndet till närmaste strand är en viktig faktor för hyran. Ju närmare stranden, desto högre pris. I ett av de mer attraktiva områdena kan hyreskostnaden variera så mycket som 25% på två identiska stugor, där den ena ligger 200 meter och den andra 3 km från stranden. Om det dessutom är fri utsikt över vattnet stiger hyran ytterligare.

Husstorlek

Hyran ökar i takt med husets kvadratmeter och antalet bäddar. Om stugan har många bäddar är det en fördel om den är ordnad så att två eller flera familjer kan ha sin egen avdelning. Som tumregel ökar hyran med 5-7% för varje extra sovrum med sängar (inte våningssängar).

Utrustning

Det säger sig självt att ju bättre standard, desto högre pris. Pool, bubbelpool, bastu, wifi/fiber, diskmaskin, tvättmaskin och båt (om stugan ligger sjönära) är några av de saker som kan höja hyran.

Kvalitet

Stugans ålder och allmänna skick påverkar också hyran. Ett nyare eller nyrenoverat fritidshus med moderna möbler ger högre intäkter än ett äldre (om än välskött) fritidshus. Men det finns självklart också efterfrågan på äldre fritidshus.

Årstid / säsong

Efterfrågan varierar under året, vilket innebär att du kan tjäna mer på att hyra ut under sommarlovet och semesterveckorna än att hyra ut en vecka i november.

För lite eller för mycket - konsten att sätta rätt pris

Konsten att få ut så maximal hyresintäkt under en säsong ligger i att hitta balansen mellan veckopris och efterfrågan. Är hyran för hög kommer det bara att leda till att stugan står tom en stor del av säsongen. Med andra ord – rätt prissättning är det som ger full beläggning varje säsong.

Sommaren 2017 påbörjade Stugsommar ett nytt samarbete med företaget Danamica. De är specialister på prisjustering och har samtidigt god inblick i marknaden och kan definiera de bästa priserna för en viss vecka. Detta prisjusteringssystem, kallat Flexpris, utvärderar ett stort antal faktorer såsom stugans storlek, tidigare hyres- och konkurrentpriser, samt justerar priset efter det geografiska området. Flexpris innebär att ditt fritidshus hela tiden har ett optimalt hyrespris och ger därmed möjligheten att öka inkomsterna på ditt fritidshus.

Individuell bedömning av förväntade hyresintäkter för din stuga

När du tecknar ett förmedlingsavtal med Stugsommar ger vi alltid ett individuellt förslag på veckopriser för ditt fritidshus för de olika perioderna under säsongen, baserat på de nämnda faktorerna. Hos Stugsommar kommer en av våra representanter att ta fram förslag på ett hyresavtal för ditt fritidshus. Om du vill få en komplett uppskattning av hyran gör vi detta helt utan förpliktelser, allt du behöver göra är att kontakta oss. Läs mer om fördelarna med att hyra ut ditt fritidshus genom Stugsommar.


När betalas hyresintäkterna ut?

Vi förstår att det är viktigt att känna ekonomisk trygghet i ditt val av samarbetspartner. Därför sker utbetalningen i förskott, den första vardagen i månaden för de bokningar som infaller under aktuell månad. Du behöver med andra ord inte vänta på att högsäsongen är över och att gästerna lämnat stugan innan du får dina pengar.

Beräkna dina hyresintäkter på mindre än 1 minut

Oavsett om du är sommarstugeägare eller drömmer om att bli, kan du beräkna dina förväntade hyresintäkter för stugan här. Vår onlinetjänst beräknar dina uthyrningsmöjligheter och ger dig en snabb uppskattning av förväntade intäkter. Det är helt gratis och tar bara en minut!

Därefter kontaktar vi dig för en professionell och individuell beräkning. Naturligtvis helt utan förpliktelser och med hänsyn till dina egna önskemål om när du själv vill använda ditt fritidshus.

Vår onlinetjänst för att räkna ut hyran ger dig endast en uppskattning av hur mycket du kan tjäna på att hyra ut ditt fritidshus. Denna beräknas hur mycket du tjäna om du vill hyra ut en helt åt.

För att få en mer exakt uppgift bör du kontakta oss direkt! Så är du nyfiken och har en stuga? Ring oss på 020-625 625 för en total bedömning eller maila stuga@stugasommar.se

Hyra ut ditt fritidshus genom Stugsommar

Att samarbeta med Stugsommar är enkelt och smidigt. Vi lägger stor vikt vid ett gott samarbete och lokal förankring och du får en personlig representant. När hyresavtalet har undertecknats ser vi till att ditt fritidshus marknadsförs och når tusentals potentiella gäster via vår webbplats och alla våra partners webbplatser i hela Europa samt våra sociala medier.

Frågor och svar - Hyresintäkter


Måste jag betala skatt på mina hyresintäkter?

Oavsett om du hyr ut ditt fritidshus privat eller genom en uthyrningsfirma måste du betala skatt på hyresintäkter över 50 000 kr. När du hyr ut via en förmedlingsfirma är det de som räknas som hyresvärdar och därmed också betalar in moms för hyresintäkterna. Den vinst som går till dig som ägare av fastigheten är det belopp du ska beräkna din skatt på.
Ovanstående gäller för privatpersoner. Reglerna är annorlunda om du äger hus via ett bolag.
Observera att skattereglerna kan komma att ändras. För ytterligare information, besök Skatteverket.se.

Vilken typ av inkomst räknas hyresintäkter som?

När du hyr ut ditt fritidshus med överskott, ska du redovisa överskottet som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent. Överskottet beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av bostad du hyr ut. Du får göra ett schablonavdrag oavsett bostadstyp. Schablonavdrag är 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten per bostad och år. Det har ingen betydelse hur många som äger bostaden.

När betalas hyresintäkterna ut?

Vi förstår att det är viktigt att känna ekonomisk trygghet i ditt val av samarbetspartner. Därför sker utbetalningen i förskott, den första vardagen i månaden för de bokningar som infaller under aktuell månad. Du behöver med andra ord inte vänta på att högsäsongen är över och att gästerna lämnat stugan innan du får dina pengar.